Afgebroken onderhandelingen. Wat te doen?

De wereld van vastgoed is er één met vele haken en ogen. Niet voor niets worden er vele geschillen uitgevochten voor de rechtbank. Deels heeft dat te maken met de complexiteit van onderhandelingstrajecten en relevante mitsen en maren, anderzijds heeft dat natuurlijk ook te maken met de hoogte van de bedragen die ermee gemoeid zijn.

Een recente uitspraak van de Hoge Raad illustreert hoe een misverstand in een vastgoedtransactie kan leiden tot een langdurige juridisch geschil. Het betrof een zaak waarin een projectontwikkelaar grond kocht om woningen en commerciële ruimtes te bouwen. De levering van de grond werd echter bemoeilijkt door juridische en gemeentelijke complicaties, met een rechtszaak als gevolg.

De situatie: een veelbelovend project loopt vast

In 2016 tekenden de projectontwikkelaars een koopovereenkomst voor twee percelen grond, met ambitieuze plannen voor een groot bouwproject. De grond kon echter niet direct worden geleverd omdat de gemeente een voorkeursrecht had gevestigd. Dit voorkeursrecht gaf de gemeente de eerste kans om de grond te kopen, wat het project vertraagd.

Om het project niet direct te laten mislukken, gingen koper en verkoper akkoord met een verlenging van de leveringsdatum. Ze stelden een nieuwe deadline vast: juli 2019. In ruil daarvoor betaalden de projectontwikkelaars een maandelijkse vergoeding van €10.000.

Het conflict: verlenging loopt stuk

Toen de deadline naderde, vroegen de projectontwikkelaars opnieuw om uitstel, omdat de benodigde vergunningen nog niet rond waren. Ze stelden voor om de levering uit te stellen tot medio 2020. De verkopers weigerden, onder meer omdat andere kopers inmiddels interesse hadden getoond. Uiteindelijk verkochten zij de grond aan een derde partij. De projectontwikkelaars startten een rechtszaak en eisten nakoming van de overeenkomst of een schadevergoeding.

De rechterlijke uitspraak

De rechtbank en het hof waren unaniem: de verkopers hadden het recht om de onderhandelingen af te breken. De afspraken in de verlengingsovereenkomst waren glashelder: als de percelen niet vóór juli 2019 geleverd konden worden, zou de overeenkomst eindigen. De ontwikkelaars hadden dit risico zelf geaccepteerd. Ook vonden de rechters geen bewijs dat de verkopers onrechtmatig hadden gehandeld door de grond aan een andere partij te verkopen.

Wat valt er te leren?

Deze zaak laat zien hoe belangrijk het is om in contracten alle mogelijke risico’s en voorwaarden expliciet vast te leggen. Zorg dat afspraken over verlengingen en financiële verplichtingen helder zijn en documenteer alle communicatie zorgvuldig. Dit kan helpen om juridische geschillen te voorkomen.

Heb je zelf vragen over een contract? Praat er over met Rob Beks van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten