Het lijkt op het eerste gezicht zo onschuldig. Een ‘kleinigheidje’ van het bedrijf mee naar huis nemen. Zoals een pak koffie bijvoorbeeld. Toch is het dat niet. Dat ondervond een ziekenverzorgster onlangs toen zij op staande voet werd ontslagen. De kantonrechter, die instemde met het ontslag, veroordeelde de ziekenverzorgster zelfs tot het betalen van een schadevergoeding.
De betreffende zorginstelling had al langer het vermoeden dat er met regelmaat spullen verdwenen uit de groepskantine. Nadat rondvraag niet tot helderheid leidde, werd besloten – door de toegenomen onrust onder de medewerkers – om een diepgravend onderzoek in te stellen door een bedrijfsrecherchebureau. Verborgen camera’s werden opgehangen waarop te zien was dat betrokken medewerkster een pak koffie vanuit de voorraadkast in haar eigen locker stopte.
Tijdens de rechtszaak verweerde de betrokken medewerkster zich door te stellen dat het bewijs onrechtmatig verkregen was. De kantonrechter verwierp dat door te stellen dat het onmogelijk geweest zou zijn om op andere wijze de diefstal te ontdekken.
Hoewel bedrijfsdiefstal vaak voorkomt, is in bijna de helft van alle ontslaggevallen de reden ervan te herleiden tot het gebrekkig of onvoldoende functioneren van de werknemer in kwestie. Andere belangrijke oorzaken? Een arbeidsconflict, gebrek aan werk of vanwege een reorganisatie. Vooral in de bouw en in de industrie is ‘gebrek aan werk’ een belangrijke ontslagreden (maar liefst 37%).
Voorkom ontslagproblemen door goede contracten.
De meeste ontslagproblemen ontstaan door een ‘slechte’ arbeidsovereenkomst. Vaak blijken afspraken verschillend geïnterpreteerd te kunnen worden. Het is daarom ook verstandig om uw arbeidscontracten juridisch goed op orde te hebben. Maak eens een afspraak met één van onze experts.
info@beksadvocaten.nl
Kledingstijl ook reden voor ontslag?
Dat sommige werkgevers er een bijzondere ontslagnorm op nahouden, bewijst onderstaand geval van een Engels advieskantoor.
Een receptioniste van het gerenommeerde advieskantoor PwC weigerde om haar platte schoenen op verzoek in te wisselen tegen hooggehakte pumps. Daarop werd ze naar huis gestuurd. Ongeacht de juridische betwistbaarheid van het specifiek geval, heeft het tot een hoop onrust geleid op sociale media. De imagoschade voor PwC is waarschijnlijk groter dan het ‘gelijk’ over de gedragsregel.