Echtpaar op staande voet ontslagen na verkoopfraude.

Hoe fraudegevoelig is jouw bedrijf?

Een grote autodealer ontdekte enige tijd geleden een bijzonder fraudegeval. Bijzonder, omdat het om een echtpaar ging, dat allebei een betrekking had bij het bedrijf. De man in kwestie was vestigingsdirecteur en de vrouw in kwestie was verkoopadviseur. Na ontdekking van de fraude werden beide echtelieden op staande voet ontslagen. De vrouw, ging hier niet mee akkoord en gaf haar man de schuld. Ze gaf aan slechts een speelbal te zijn van de frauduleuze handelingen van haar man. De man, die dus een leidinggevende functie bekleedde, schreef verkopen van auto’s onder de naam van zijn vrouw, een verkoopadviseur, in het systeem. Dit stelde hen in staat om jarenlang onterecht extra bonussen te claimen. De vrouw eiste via de rechter haar misgelopen salaris en een schadevergoeding.

Hoe een bonussysteem wordt misleid.

De vrouw verdiende maandelijks 4200 euro en kon een bonus verdienen bij de verkoop van minimaal 3,5 auto per week. Er werd een intern onderzoek gestart na vermoedens van onregelmatigheden. Het onderzoek toonde aan dat in tientallen verkoopdossiers de naam van de man was doorgehaald en vervangen door die van de vrouw, wat leidde tot hogere verkopen dan haar collega’s, ongevoelig voor marktschommelingen.

Ontslag op staande voet, ondanks juridisch verweer.

Na deze bevindingen werd het paar ontslagen wegens het schaden van het vertrouwen en financiƫle schade aan het bedrijf. De vrouw, die claimt dyslexie te hebben en daardoor hulp nodig te hebben bij het registratiesysteem, ontkent betrokkenheid bij de fraude en stelt dat klanten kunnen bevestigen dat zij de orders plaatste. Ze vroeg de rechter om compensatie voor gemiste inkomsten en een transitievergoeding, ondanks dat ze nu bekendstaat als fraudeur en gezondheidsklachten ervaart.

Werkgever in het gelijk door juiste vastlegging.

Het bedrijf stelde dat haar dyslexie nooit eerder werd aangekaart en dat er voldoende bewijs is voor de fraude. De rechter bevestigt uiteindelijk het rechtmatige ontslag, waarbij de vrouw zelfs een schadevergoeding aan het bedrijf moet betalen. Dit geval onderstreept de ernst van de frauduleuze handelingen en de consequenties daarvan.

Overigens is het wel te danken aan de nauwkeurige verslaglegging en een goed geautomatiseerd systeem, dat de fraude inzichtelijk werd.

Zet onze juridische kennis in om fraude in je bedrijf te voorkomen.

Heb je als ondernemer vermoedens van frauduleuze handelingen binnen je bedrijf? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met Rob Beks van Beks Advocaten, voor een doeltreffende juridische aanpak. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten