In onze praktijk krijgen we nog wel eens te maken met vragen over de positie en de mogelijkheden van werkgevers over het inhuren van ZZP’ers. In enkele gevallen gaat het daarbij om constructies die verdacht veel weg hebben van een schijnzelfstandigheidsconstructie. Als dat het geval is, geven we er een duidelijke waarschuwing voor af.
Dat die waarschuwing terecht is, kan worden afgeleid uit een uitspraak van de Hoge Raad eind november (2023). Het onderwerp? De positie van ZZP koerier die voor online platforms pizza’s, burgers en andere maaltijdaanbieders bezorgen. Door een eerdere uitspraak van het Gerechtshof, was al geoordeeld dat er sprake is van een schijnconstructie en deze “ZZP’ers” feitelijk gewoon werknemers zijn.
De Hoge Raad heeft recent bevestigt dat de maaltijdbezorgers onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen en daarmee dus recht hebben op een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld. Ook dient het loon te worden doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Voorts is er een verplichting tot afdracht van pensioenpremies.
De bezorgservice Deliveroo dacht nog te kunnen pleiten voor een verschil tussen fietsbezorgers en vrachtwagenchauffeurs, maar daar wilde de Hoge Raad niets van weten. Ook maaltijdbezorgers op de fiets vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Deze uitspraak zal ook van invloed zijn op andere platformbedrijven, zoals Uber Eats of Thuisbezorgd.
Ben je een werkgever en heb je een vraag over arbeidsrechtelijke onderwerpen? Praat er eens over met onze gespecialiseerde advocaat mr. Christophe van Uden. info@beksadvocaten.nl