Nieuwe faillissementswet goedgekeurd door tweede kamer.

De Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) is begin juni aangenomen door de tweede kamer. De wet, in de volksmond ook wel faillissementswet genoemd, dient er juist voor te zorgen dat zowel baanverlies als faillissementen voorkomen kunnen worden.
Tijdens het wetstraject werd een stevige lobby uitgevoerd door MKB vertegenwoordigende organisaties. Dankzij de wet, zo is de overtuiging van MKB Nederland, kunnen bedrijfsactiviteiten die levensvatbaar zijn, worden geherstructureerd en gered voordat ze in een faillissement terechtkomen.

Met de nieuwe wet achter de hand kunnen schuldenaren en schuldeisers worden gedwongen om tot een akkoord te komen, desnoods met hulp van de rechter. Tot nu toe konden niet meewerkende schuldeisers een faillissement aanvragen. Terwijl het bedrijf in de kern wellicht levensvatbaar is. Vooral tijdens de coronacrisis is dit aan de orde van de dag.

De Whoa biedt ook voor schuldeisers een betere positie. In geval van een failissementsprocedure komen namelijk ook schuldeisers pas na een langdurig proces ‘aan de beurt’ als curatoren, banken en de fiscus veelal alle liquide middelen hebben opgeeist. Bovendien biedt de Whoa ook bescherming voor de schuldenaar, omdat die in geval van faillissement en door persoonlijke aansprakelijkheid een groot risico loopt om alles kwijt te raken.

Wil u meer weten over de Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa)?
Maak dan een afspraak met Rob Beks van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten