Ondernemer onaangenaam verrast door boeterente bij verkoop huis aan dochter.

Als ondernemer probeer je niet alleen op professioneel vlak de zaken goed voor elkaar te hebben. Ook op privé vlak wil je natuurlijk dat het goed geregeld is. Het onderstaande verhaal is een voorbeeld dat het altijd verstandig is om met aandacht te blijven kijken naar contracten en overeenkomsten. Ook als dat een hypotheekovereenkomst is.

Een ondernemer besloot afgelopen jaar een huis aan zijn dochter te verkopen. Het huis, sinds lange tijd in bezit van de ondernemer, werd sinds acht jaar gehuurd door de dochter. Na verkoop kreeg de ondernemer in kwestie een fikse boeterente gepresenteerd van ruim 20.000 euro. Dit vanwege het vervroegd aflossen van de lening.

In de kleine letters van de hypotheekovereenkomst was namelijk duidelijk vermeld dat alleen zonder vergoeding mag worden afgelost als het registergoed zelf wordt bewoond. De ondernemer in kwestie, had nog maar een jaar eerder de rente op zijn hypotheek voor een periode van twintig jaar verlengd.

De bank had hem erop moeten wijzen dat er een boete zou volgen bij vervroegd aflossen, zo vond de ondernemer. De geschillencommissie, die uiteindelijk uitspraak deed, was het daarmee niet eens. De bank kon niet weten dat de man de intentie had om het huis te verkopen, dat leek ook niet logisch door het verlengen van de renteperiode met twintig jaar. De klacht door de ondernemer werd dan ook afgewezen.

De moraal van het verhaal is dat het raadzaam is om bij het aangaan van verplichtingen, altijd goed te letten op de voorwaarden. Niet voor niets voeren we bij Beks Advocaten met regelmaat een juridische scan uit voor alle contracten en overeenkomsten. Als u daarin geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om even contact op te nemen.

info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten