Ondernemer opgelicht door Plof BV. Herken jij op tijd faillissementsfraude?

Na enkele jaren van economische voorspoed stijgen het aantal faillissementen in 2024 weer. In veruit de meeste gevallen is er sprake van financiële problemen. Echter, in een aantal gevallen is er ook sprake van faillissementsfraude, waarbij dus opzettelijk schulden worden gemaakt en de onderneming daarna failliet wordt verklaard. Onlangs meldde zich een cliënt die slachtoffer was van oplichting door faillissementsfraude. Alle reden voor ons om er aandacht aan te geven en te vertellen hoe je faillissementsfraude kunt herkennen en hoe je schade kunt beperken.

Wat is faillissementsfraude?

Faillissementsfraude houdt in dat een ondernemer opzettelijk schulden maakt of een bedrijf overneemt om het vervolgens failliet te laten gaan. Een andere vorm is het bewust benadelen van schuldeisers door bezittingen of geld achter te houden. Fraudeurs kunnen ook goederen onder de marktprijs verkopen of bepaalde schuldeisers voorrang geven ten koste van anderen.

Signalen van faillissement

Een faillissement komt niet uit het niets. Belangrijke signalen zijn hoog personeelsverloop, onregelmatige bestellingen en vertraagde betalingen. Als je deze signalen herkent bij je klanten, kan dit wijzen op financiële problemen en een mogelijk faillissement.

Wat te doen bij faillissementsfraude?

Bij vermoeden van faillissementsfraude meld je dit bij de Fraudehelpdesk en neem je contact op met een advocaat, zoals Beks Advocaten. Wij zullen alle relevante informatie delen over de failliete ondernemer die nog schulden bij jou heeft bij de curator in kwestie. De curator kan beoordelen of er sprake is van wanbeleid en eventuele nadelige transacties terugdraaien.

Inzicht in financiële situatie

Voorkom financiële schade door voldoende inzicht te hebben in de financiële situatie van je afnemers en dit regelmatig te monitoren. Een kredietwaardigheidscheck kan hierbij helpen.

Veelvoorkomende vormen van faillissementsfraude?

  1. Bevoordelen van crediteuren: Bepaalde schuldeisers worden vlak voor het faillissement nog betaald, terwijl anderen niets krijgen.
  2. Onttrekkingen: Bezittingen worden uit het zicht van de curator gehouden.
  3. Onbetaalbare overeenkomsten: Goederen worden verkocht zonder betaling aan de leverancier, waarna de ondernemer verdwijnt.
  4. Bedrijfsovername voor faillissement: Een bedrijf wordt voor een symbolisch bedrag overgenomen en vervolgens failliet verklaard.
  5. Turboliquidatie: De rechtspersoon wordt ontbonden zonder bezittingen, terwijl schulden achterblijven.
  6. Katvanger: Een persoon zonder vermogen wordt aangesteld als bestuurder om aansprakelijkheid te ontlopen.

Door alert te zijn op deze signalen en proactief maatregelen te nemen, kun je faillissementsfraude herkennen en de schade beperken.

Twijfel je of je te maken hebt met een mogelijk geval van faillissementsfraude? Wacht niet te lang en neem contact op met Rob Beks van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten