Ontslag van een verslaafde medewerker? Weet jij als ondernemer waar je aan toe bent?

Verslaving bij werknemers is een complex en gevoelig onderwerp. Juridisch gezien is verslaving een ziekte, waardoor je een werknemer niet zomaar kunt ontslaan. Dit maakt het essentieel voor jou als werkgever om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten.

Begrip en ondersteuning

Als werkgever moet je bijvoorbeeld het loon doorbetalen als een werknemer zich laat behandelen voor zijn verslaving. In sommige gevallen kan gedrag onder invloed van een verslaving niet verwijtbaar zijn. Zo oordeelde de kantonrechter in Amsterdam een aantal jaren geleden dat een gokverslaafde werknemer niet ontslagen mocht worden omdat zijn gedrag onder invloed van de verslaving niet verwijtbaar was. Dit benadrukt het belang van begrip en ondersteuning voor werknemers die worstelen met verslaving.

Duidelijke bedrijfsregels

Daarnaast moeten werkgevers voorbereid zijn op mogelijke terugval na herstel, aangezien verslaving een chronische aandoening is. Duidelijke bedrijfsregels over het gebruik van alcohol en drugs zijn dan ook cruciaal. Deze regels helpen misverstanden te voorkomen en bieden een basis voor eventuele disciplinaire maatregelen.

Een recente uitspraak van de kantonrechter benadrukt ook het belang van goed beveiligde bedrijfsprocessen en controlemechanismen. In dit geval ging het om een werknemer die bijna acht ton verduisterde. In dit specifieke geval kon de werknemer zich niet beroepen op zijn gokverslaving en zijn verweer dat er geen sprake was van opzet. Door goede inrichting van bedrijfsprocessen vond de rechter dat er wel degelijk sprake was van opzet. Dit onderstreept de noodzaak van regelmatige controles en beveiliging van bedrijfsprocessen.

Een goede aanpak en het bieden van hulp

Open en transparante communicatie met werknemers over verslaving is essentieel. Het aanbieden van hulp en het bespreken van de gevolgen voor de werkrelatie kunnen escalaties voorkomen en constructieve oplossingen bevorderen.

De volgende tips kunnen helpen bij een goede aanpak:

  • Erken verslaving als ziekte: Verslaving is een ziekte, waarbij in beginsel een opzegverbod geldt in de eerste twee ziektejaren.
  • Ondersteun behandeling: Betaal het loon door als een werknemer zich laat behandelen voor zijn verslaving.
  • Beoordeel ‘Gedrag Onder Invloed’: Onwenselijk gedrag veroorzaakt door verslaving, kan niet altijd als verwijtbaar worden beschouwd.
  • Ben voorbereid op terugval: Maak plannen voor mogelijke terugval na herstel.
  • Stel duidelijke bedrijfsregels op: Zorg voor duidelijke regels rondom alcohol- en drugsgebruik.
  • Beveilig bedrijfsprocessen: Zorg voor goede controlemechanismen om fraude te voorkomen.
  • Vertrouw maar blijf ook controleren: Vertrouw op werknemers, maar voer regelmatig controles uit.
  • Communiceer open en transparant: Bespreek verslavingsproblemen en bied hulp aan.

Bij twijfel is juridisch advies altijd verstandig om de juiste stappen binnen de wettelijke kaders te waarborgen. Maak eens een afspraak met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten